Praga – impresii

Am revăzut Praga de curând, în august, pent

ru câteva zile.

Impresiile au fost neașteptat de puternice, la fel admirația pentru această – pe nedrept neglijată – mare capitală europeană.

Pentru distracție, cultură, berea excelentă și mâncarea sățioasă, aș reveni oricând. Atât în doi, cum am fost de data asta, cât și cu prietenii.

Înșir, după câteva săptămâni de la întoarcere, din impresiile pe care le păstrez:

    • Arhitectura, dominată de stilul baroc este poate cel mai impresionant aspect al orașului.
    • Berea: cea mai bună din lume, cred. 🙂 Pilsner Urquell e marca cea mai răspindită, dar e plin de berării cu bere proprie.
    • Pub-urile sunt foarte multe și variate, destul de ieftine, iar atmosfera e – cum să spun – bucureșteană și brașoveană, în ce au cele două arome mai bun. Prețurile sunt la locul lor, mai mici ca-n București, cred. În general, viața de noapte e foarte intensă, relaxată și diversă și … plină de britanici, atrași de antrenamentul localnicilor la băut. Probabil are și RyanAir-ul un aport.

  • Chelnerii sunt extrem de scârboși, mai ales la terasele din centru,  cred că-i depășesc pe cei bucureșteni și ca noutate în domeniu, pretind o sumă fixă bacșiș și … nu știu nici o limbă. Ceha nu e deloc o limbă intuitivă, înghețata se numește “zmîrzlina”. Yammi!
  • E evident plin de biserici, ca-n orice capitală europeană, iar seara în bisericile din centru se desfăsoară concerte de muzică clasică. În general, cuplurile îmbrăcate de gală, în drum spre vreun concert, operă sau piesă de teatru sunt mai numeroase decât în majoritatea orașelor europene. Apropos biserici, biserica cehă este de sine stătătoare, separată din Biserica Catolică.
  • Cehii-s foarte lejeri, relaxați și profit-oriented. Au o combinație interesantă de civilizație occidentală, indolență și mitocănie slavă și boemă citadină.
  • Hotelul unde am stat a fost OK, 69 € pe cameră și noapte, 5 stele, foarte central.

Una peste alta, o destinație unde ai ce vizita ziua și unde ieși seara și … găsi imediat companie. Nice, I like.

Mai multe imagini: http://cioiulescu.net/gallery2/v/6249/2010_08_Praga/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.