Blazare

Impresia că nimeni și nimic nu merită efortul, este o imensă aroganță. La baza ei stă un fel de convingere că oamenii din jur, societatea, lumea este angajată în întregime pe calea pierzaniei. Mai mult chiar: însuși efortul de-a ajuta sau salva oamenii din jur devine inutil, fie că blazatul e convins că ceilalţi sunt irecuperabil pierduți, fie că a obosit pur și simplu să tot salveze lumea. Oricum, în ambele cazuri, blazatul va ajunge singur la întâlnirea cu Dumnezeu, ceilalţi n-au mai putut fi salvați, săracii. Absolut sfântă tristețea metafizică a blazatului.

Pe lângă această tristeţe aproape eroică, blazatul nutreşte şi o profundă milă – nu compasiune, doar milă superioară, amestecată cu silă – pentru semenii săi, care – nu-i aşa? – nu-şi dau seama de futilitatea acţiunilor lor. Cea mai mare repulsie i-o provoacă însă întâlnirea cu o persoană entuziastă. Pentru el acesta este un imbecil, un biet hamster care aleargă la infinit într-o roată, fără a se mişca din loc. Blazatul este autosuficient în inacţiunea lui, profund conştient de importanţa covărşitoare a propriei persoane şi deplin satisfăcut de adevărul irefutabil descoperit: nimic nu merită vreun efort pentru că nimic nu are sens. Blazatul est cu adevărat un geniu în suspensie.

În faţa unei asemenea evidenţe, nici nu merită amintită mulţimea de hamsteri bezmietici, care, nesocotind importanţa propriilor eforturi, au ajutat la crearea acelei stări de suficienţă care permite celor superiori accesul la starea de blazare.

În Germană, entuziasmul se traduce prin Begeisterung, însufleţire. În antiteză, blazarea este în esenţă o stare de dezsufleţire, de moarte spirituală. Din perspectivă psihologică, blazarea pare a avea la bază ura de sine, căci ce altceva poate naşte un egoism atât de atotcuprinzător încât să refuze chiar şi urmărirea propriei plăceri?

Totuși, blazarea are o rezolvare relativ simplă, în raport cu anvergura trăirii: un pumn sau un picior în gură, evident simbolic (dar sincer). Asta face sens, nu?

9 comentarii la „Blazare”

 1. Servus,

  hai ca m-ai lovit iar in moalele capului. Cum naibi sa mai lucrez azi ceva la servici, cand iar mi-ai deschis ochii si i-am vazut pe blazatii astia de colegi, care din blazarea lor imi fac mie viata grea.

  Concluzie…ii urasc pe blazati…eu nu sunt dintre ei…desi poate ar fi mai bine sa fiu, dar cred ca-mi pierd jobul daca fac asta. Iar au gresit parintii cand m-au educat. Fir-ar sa fie..

 2. Sunt nervos si satul de looseri, ma intreb retoric de ce ne mai deranjam cu ei, e ca si cum mi-as privi talpa curios dupa fiecare rahat in care calc accidental…

  Nimic si nimeni nu ii poate salva de Urata, depresia cu care s-au logodit pentru vesnicie, si care va fi martora solitara a mortii lor triste.

  Te indemn la optimism si… le urez: f$#k you, loosers!

 3. @Flo: Orice om care nu e tratat conform cu actiunile si faptele sale – de ex. nu ca profitor ci ca victima – pierde la un moment dat contactul cu realitatea. De atunci incolo, apropae ca nu mai e vina lui, sau nu doar a lui, ci si a celor din jur care-i intretin iluzia.

  Deci, always treat a looser right! 🙂

 4. “blazarea este în esenţă o stare de dezsufleţire, de moarte spirituală…” esti sigur ca blazatul ajunge la intalnirea cu Dumnezeu?!

  dar oare noi, ca omenire, ca suma a individualitatilor si Unitate, ajungem la intalnirea cu Dumnezeu fara blazati?

 5. Emy, mă bucur că ne întâlnim!!!

  Foarte faină întrebare, nu știu dacă ei ajung la întâlnirea cu Dumnezeu, cred că da. Mai cred însă că întâlnirea cu Dumnezeu face sens doar împreună.

  🙂

 6. blazati sau nu..cred ca avem secvente in noi.. de blazare,toti.doar ca unii ne mai trezim..iar alti dorm in “ei”
  oare limitarea duce la blazare? si amestecat cu “ego”-ul,fac din acel individ un pesimist blazat constient de el!dumnezeu a creat perfectiunea..nu blazati!totusi o intalnire cu Doamne Doamne este esentiala!dar de fata sa fim si cei la polul opus..care suntem cum?cine cu cine ne compara sau judeca?
  sa-i etichetam pe blazati si sa vedem cati mai ramanem!
  poate ca isi vor reveni!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.