Tarantino si evreii

IB_2De mult nu mi-a mai provocat vreun film o asemenea stare de bună dispoziție ca “Inglorious Basterds”, ultima operă tarantiniană. 

Sarcastic și liber, Tarantino reușește să se apropie cu lejeritatea copilului – dincolo de bine și rău – de tema Holocaustului, ridicând confruntarea la nivelul adevărului interior, al inteligenței și libertății personale. O echipă de simpli soldați, dintr-o bucată și adevărați, scot la iveală penibilul fără margini al naziștilor, pentru ca apoi să-i ademeneasă la un loc și să-i pârjoleasă, într-o veselă isterie a răzbunării.  Scena aduce aminte de finalul filmului “The Rats”. 🙂

IB_3Demnitatea copilului inteligent care i-o plătește colegului bătăuș este actul final, eliberator al dramei unui popor prigonit și decimat, care prin bucuria inocentă a răzbunării își celebrează despărțirea de propriile traume. Este bucuria evidenței a ceea ce merită să trăiască.

De cealaltă parte, în afara conjuncturii istorice și nebuniei colective a poporului german, naziștii sunt niște fraieri penibili, complexați și dizgrațioși, cu o singură calitate: nu te saturi să le-o tragi! 🙂

IB_7Cu o veselă prietenie, Tarantino reușește să te facă să te bucuri pentru evrei, chiar într-un film despre al treilea Reich.

Link către trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dOMKloOEKcU

2 comentarii la „Tarantino si evreii”

  1. Filmul nu este despre Holocaust, ci are idei legate de Holocaustul în el. Nu ştiu ce a vrut să facă Tarantino, dar eu m-am cam săturat să încerc să înţeleg metaforele din filme şi le iau aşa cum sunt, în forma brută. Oricum, la mine aşteptările erau mult prea mari pentru filmul ăsta şi probabil de-aia mi s-a părut prost.

  2. Ai dreptate, filmul nu este despre Holocaust, atinge mai degraba marginal tema.
    In privinta metaforelor din filme, dar si din arta moderna in general, am simtit si eu mult timp oboseala de care vorbesti, pana mi-am dat seama ca nu trebuie sa inteleg (rational) ce a vrut sa spuna un autor, ci mai degraba sa simt, sa cuplez la o stare de spirit sau nivel de vibratie. Nu are nimeni intotdeauna disponibilitate interioara si resurse pentru a face asta, poate fi insa o cheie in abordarea artei din zilele noastre si – de ce nu? – chiar a acestui film.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.